de site met antwoorden over longziekten
LONGMENU_eaa2da83.jpgLONGMENU_472f65ee.jpgLONGMENU_3a3e1a2b.jpgLONGMENU_4f981521.jpgLONGMENU_30c0e929.jpg
 
inloggen forum | aanmelden forum | wachtwoord vergeten
Inloggen    
 
 
 
Inloggen met bestaand account.
Aanmelden    
 
 
 
 
 
Om meer te kunnen zien op deze site kun je hier eenvoudig een account aanmaken.
Je ontvangt een e-mailbericht op het opgegeven e-mailadres, hierin vind je je inloggegevens.
Wachtwoord opnieuw instellen    
 
 
   
 
 
Vul de gevraagde gegevens in zoals hier gebruikt. Je ontvangt dan een nieuw wachtwoord op het opgegeven e-mailadres.
Je bent hier » niet ingelogd
Reactie »  
Je kunt alleen reageren met een account.
Meld je hierboven aan.
Geef hiernaast je tekst in. Om een reactie te geven op één bepaalde post klik je bij het bewuste bericht op "reageer met quote".
 
AuteurBericht
forum beheerder longarts
geplaatst op: 7-11-2012 10:21
beste conny,

excuses, je laatste reactie is me ontgaan.
De gevolgen van langdurig te weinig zuurtsof in je bloed en weefsels gaan iets verder dan ik zo hier snel kan uitleggen. Dat moet ook zeer genuanceerd worden.
Neem ajb contact via de longverpleegkundige op indien je vraag nog niet is beantwoordt.
Tortue
geplaatst op: 14-9-2012 10:49
longarts schreef op 13-9-2012:
beste Conny, | slaapapneu syndroom (OSAS) bestaat uit een toegenomen aantal ademstilstanden in de nacht met daarnaast klachten. Het risico op complicaties (hart en vaatziekten) wordt onder andere ook bepaald door de verlaagde saturatie. Het klopt dus dat die verlaagde saturatie belangrijk is en dat betekent dat je wel moet behandelen. Bij een licht OSAS is een MRA beugel (indien mogelijk tandheelkundig) eerste keuze. Uiteraard dient na verloop van tijd controle plaats te vinden van het aantal apneu's en de saturatie
Beste longarts,

Ik sta inderdaad onder controle en heb reeds een masker, deze kan ik nu zo'n 4 uur achter elkaar ophouden. De volgende stap die ik heb gezet (door de longverpleegkundige) is dat ik ben gaan sporten bij Topsupport, geweldig ik kan niet anders zeggen. Tijdens de testen zijn we erachter gekomen dat mijn saturatie normaal rond de 90 zit en tijdens lopen daalt het binnen 4 minuten naar 80. Tijdens deze testen zijn we erachter gekomen dat lopen de saturatie vooral laat dalen, en dat als het daalt ik vreselijke hoofdpijn krijg. Maar wat wordt nu duidelijk, ik heb dit al zeker een jaar of 20. Door Topsupport kan ik bij wijze van spreken mijn hoofdpijn laten komen en gaan. Maar wat ik mij nu afvraag is wat de gevolgen kunnen zijn van de toch wel lange tijd dat ik hier,achteraf gezien, last van heb. Of dat het lichaam zich vanzelf aanpast.
Vriendelijke groet, Conny
forum beheerder longarts
geplaatst op: 13-9-2012 9:43
beste Conny,
slaapapneu syndroom (OSAS) bestaat uit een toegenomen aantal ademstilstanden in de nacht met daarnaast klachten. Het risico op complicaties (hart en vaatziekten) wordt onder andere ook bepaald door de verlaagde saturatie. Het klopt dus dat die verlaagde saturatie belangrijk is en dat betekent dat je wel moet behandelen. Bij een licht OSAS is een MRA beugel (indien mogelijk tandheelkundig) eerste keuze. Uiteraard dient na verloop van tijd controle plaats te vinden van het aantal apneu's en de saturatie
Tortue
geplaatst op: 12-9-2012 9:42
Hallo, Ik heb een vraagje ik heb een lichte vorm van apneu 7 stops per uur alleen zitten er stops tussen van 25 sec, en af en toe is de saturatie 69%. Ter informatie wil ik ook nog aangeven dat ik regelmatig wakker werd met een behoorlijke bloedneus en/of gigantische hoofdpijn. Nu gaat het om de saturatie, ik krijg reacties van oh dat is gevaarlijk en dan weer ach het stelt niet zoveel voor. Ik zou graag willen weten hoe ik het moet zien.
Vriendelijke groet, Conny
forum beheerder longarts
geplaatst op: 12-1-2012 12:08
beste Macadoe,
slaapapneu dient volgens de richtlijn behandeld te worden naar de ernst (AHI); 17 is matig ernstig en de behandeling van voorkeur is een MRA beugel. soms wordt gekozen om andere redenen vaak ook om een andere behandeling te proberen om daarmee een evt verbetering van de AHI te krijgen. Gezien het feit dat neuspoliepen vaak terugkomen dient de behandeling een MRA te zijn.
Macadoe
geplaatst op: 7-1-2012 23:50
Hallo, ongeveer een jaar geleden via KNO arts thuis test gedaaan en apneu uitslag was 17. Inmiddels FESS op gehad en nu ziekenhuis slaaptest gedaan. Slijmvliezen en polipen weer onrustig in neus. Hoe groot us kans dat apneu verlaagd is of moet ik me voorbereiden op hoger uitslag? Ben bezorgd over verlies rijbenwijs - wachtijden lopen zo op hoe snel moet een evt behandeling beginnen? Groot kans op kno ingreep weer -is er een tussen oplossing terwijl op wachtlijst zit? Als ik weer 17 heb, kno wachtijd 3-4 maanden dan 2 maanden effectief behandeling, weer testen.... Dit kan meer dan een half jaar duren of gebeurt behandelung altijd snel na diagnose? Maak me zorgen over hoe en wat! Er zitten consequenties vast aan diagnose. Is thuis test eigenlijk ook officieel genoeg om niet te mogen rijden? Daar is er niets over geadviseerd. Uitslag pas over 3 weken! Ben nu since november 2010 bezig!
forum beheerder longarts
geplaatst op: 29-9-2011 14:47
beste elisabeth,
allereerst mijn medeleven, een verschrikkelijk moeilijk moment in je leven. Ik begrijp dat je graag wil weten wat er in de periode voor het overlijden heeft plaatsgevonden. Op afstand is dat natuurlijk heel moeilijk te zeggen. In het algemeen is het zo dat we tot vijf ademstilstanden van beperkte duur per uur slaap nog normaal vinden. Als dat vaker voorkomt spreek je van een slaapapneu syndroom. In het algemeen leidt een slaap apneu niet tot overlijden. Het verslikken kan soms leiden tot slijm of maaginhoud in de long wat normaal leidt tot een hoest reactie. Mogelijk dat het samenspel tussen hoestreflex en ademstilstanden na een beroerte verstoord is geraakt. De vraag beantwoorden hoe dat in het geval van jullie zoon is gebeurd kan ik natuurlijk niet exact beantwoorden maar ik hoop dat je met deze uitleg wat verder kan.
Elisabeth
geplaatst op: 28-9-2011 13:07
Beste longarts, mijn meervoudig gehandicapte zoon is onlangs onverwacht in zijn slaap overleden. Overdag en bij het slapengaan was er schijnbaar niets aan de hand. Hij is met zijn hoofd in zijn kussen aangetroffen, maar schouwing heeft stikken uitgesloten alsmede een hartaanval. Er zijn geen tekenen van doodsstrijd geweest, hij lag er vredig bij. Dus is er een natuurlijke dood afgegeven. Aangezien hij bekend was met apneus en slechte longen had vanwege vele aspiratiepneumonieën en ernstige epilepsie vragen wij ons af of dit heeft meegespeeld bij het plotselinge, rustige sterven. Kunt u mij iets vertellen over apneu, beroerte en plotseling overlijden en het mogelijke verband met longproblemen en hoe een sterfbed er dan uitziet? Of waar kan ik antwoorden op deze vragen vinden? Het zou ons veel rust geven, want het is moeilijk te verteren dat wij niet weten wat er gebeurd is. Dank! Elisabeth
forum beheerder longarts
geplaatst op: 19-5-2011 21:23
beste muurbloem,
de ernst van de OSAS wordt aangegeven door het aantal apneu's per uur. inderdaad wordt tot 30 apneu's per uur een MRA beugel voorgeschreven als eerste optie. Soms is dat niet mogelijk bijvoorbeeld doordat iemand een gebitsprothese heeft, doordat de kaakgewrichtjes de belasting niet aankunnen of omdat een masker niet geaccepteerd wordt.
Dat kan dus een reden zijn dat een CPAP apparaat voorgeschreven wordt. Dat een CPAP snel kan werken komt omdat de nachtelijke vernauwing als het ware door de iets hogere druk waarmee je nu inademt wordt opengehouden; er is dan geen belemmering meer in de luchtpijp.
muurbloem
geplaatst op: 18-5-2011 11:02
longarts schreef op 8-1-2011:
goedemorgen, | De behandeling van slaapapneu is in principe afhankelijk van de ernst van de slaapapneu. Bij licht of matig slaapapneu wordt meestal een beugel in de mond gebruikt (MRA) terwijl voor de ernstiger vormen een CPAP/APAP of bipap wordt voorgeschreven (beademingsapparaatje met masker). De grens van beugel en beademingsapparaatje ligt bij 30 ademstilstanden per uur. Het is dus van belang met je behandelde dokter afspraken hierover te maken. Per ziekenhuis/ slaapkliniek is het wisselend wie deze apparatuur beheerd. Vaak is dit de longarts maar soms ook een KNO arts of neuroloog.
Dag lieve mensen, het is voor het eerst dat ik deelneem aan een forum. Bij mij is een paar weken geleden slaapapneu gediagnoseerd. Ik heb 15 ademstilstanden per uur, en mijn laagste zuurstof daling is naar 75%. Op dit forum wordt aangegeven dat je pas bij 30 ademstilstanden in aanmerking komt voor een beademingsapparaatje. Waarom heb ik er dan wel één gekregen met mijn 15 ademstilstanden. Ik heb heel mijn leven al periodiek last van paniekaanvallen, en het gevoel te hebben dat ik op wolken loop. Door mijn vaak extreme vermoeidheid zag ik tegen alles op, geen boodschappen meer doen, mensen vermijden, laag zelfbeeld enz. Ik ben bij de k.n.o arts geweest, hij vond geen opstructie,s in mijn luchtwegen. Al na drie dagen geslapen te hebben met mijn beademings apparaat verminderde mijn klachten, hoe kan dit.
Vg Muurbloem
1 2 3